Mulighetene i den norske rekonstruksjonsloven: Kan løse opp i fastlåste aksjonærkonflikter
Hjem / Artikler / Restrukturering, insolvens og konkurs / Mulighetene i den norske rekonstruksjonsloven: Kan løse opp i fastlåste aksjonærkonflikter
Rekonstruksjonsloven

Mulighetene i den norske rekonstruksjonsloven: Kan løse opp i fastlåste aksjonærkonflikter

Når økonomiske utfordringer truer, kan rekonstruksjonsloven være redningen. Loven fra 2021 gir selskaper mulighet til å omstrukturere gjeld og kapital mer fleksibelt, ofte med bedre utfall enn konkurs. Den kan også løse aksjonærkonflikter og redusere kapitalkrav. Det jobbes med forbedringer for å gjøre den mer tilgjengelig, og med mulige lovendringer på vei, kan loven bli et enda viktigere verktøy for selskaper som vil starte på nytt.
Publisert: 10.02.25

Introduksjon til den norske rekonstruksjonsloven

Den norske rekonstruksjonsloven, som trådte i kraft i 2021, representerer en betydelig modernisering av lovgivningen som styrer selskapers muligheter til å restrukturere sin økonomiske situasjon. Loven gir selskaper i økonomiske vanskeligheter anledning til å iverksette tiltak som kan bidra til å sikre videre drift og beskytte kreditorenes interesser. En rekonstruksjon vil nesten alltid være mer lønnsomt enn alternativet – som ofte er konkurs. Dette gjelder ikke bare aksjonærer, bank og ansatte, men også de usikrede kreditorene.

Les mer om hva et styre bør gjøre når konkursen nærmer seg her.

Rekonstruksjonsloven kan løse fastlåste aksjonærkonflikter

En av lovens mest bemerkelsesverdige funksjoner er dens evne til å løse fastlåste aksjonærkonflikter. Tradisjonelt kreves et 2/3 flertall for å gjennomføre kapitalendringer i et selskap. Rekonstruksjonsloven har imidlertid senket dette kravet til kun 50 % flertall. Dette kan være en redning for en majoritetsaksjonær som ønsker å oppkapitalisere selskapet som et blokkerende mindretall motsetter seg. Ved å omgå kravene for et høyere flertall, kan selskaper raskere og mer effektivt ta de nødvendige skrittene for å styrke sitt økonomiske grunnlag.

Ønsker du kontakt med vårt team innen restrukturering, insolvens og konkurs - klikk her.

Rekonstruksjon uten skyhøye kostnader – mulig med riktige grep

Rekonstruksjoner involverer ofte betydelige kostnader og krever normalt at selskapet betaler et forskudd på kostnadene på kr 300 000. Dersom oppkapitaliseringen har til hensikt at kreditorene skal få full dekning bør det være mulig å gjennomføre en rekonstruksjon slik at kostnadene er håndterbare. Dette kan redusere den økonomiske byrden for selskapet som gjennomgår rekonstruksjonen for å løse en fastlåst aksjonærkonflikt. Det er gitt en forskrift om forenklet rekonstruksjon for mindre virksomheter som gir noe lavere kostnader ved enklere rekonstruksjoner.

Det er også viktig å merke seg at det ligger forslag til forbedringer av loven for å redusere kostnadene ytterligere. Disse forslagene er fremdeles til behandling i departementet, og det er uklart når de fremmes som lovforslag.

Endringer i loven for å redusere kostnader ved rekonstruksjon

Det er foreslått flere endringer i rekonstruksjonsloven for ytterligere å lette på de økonomiske byrdene ved rekonstruksjonene. En av de viktigste forslagene er å tillate rekonstruksjon uten behov for en rekonstruktør. Selv om dette kontroversielle forslaget har fått betydelige motbør i høringsrundene, viser initiativet et tydelig mål om å gjøre rekonstruksjonsprosessen mer kostnadseffektiv.

Les også vår artikkel om ledelsens handlingsrom i turbulente tider.

Rekonstruksjonsloven – verdifull ved økonomiske utfordringer og aksjonærkonflikter

I sum gir den norske rekonstruksjonsloven selskaper en verdifull verktøykasse for å håndtere økonomiske utfordringer og aksjonærkonflikter. Med de foreslåtte endringene av loven, kan vi håpe at kostnadene ved rekonstruksjoner vil reduseres, og at flere selskaper vil kunne benytte seg av disse mulighetene for å sikre en stabil og bærekraftig fremtid. Rekonstruksjonsloven kan gi mange selskaper en etterlengtet mulighet til å reise seg igjen og styrke sin posisjon i markedet.

Trenger du hjelp med rekonstruksjon av ditt selskap, eller har du en fastlåst aksjonærkonflikt? Kontakt en av oss i teamet for restrukturering, insolvens og konkurs.

Relaterte artikler

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.