Fem ting du bør følge med på i 2023
Hjem / Artikler / Personvern / Fem ting du bør følge med på i 2023
Personvern:

Fem ting du bør følge med på i 2023

Personvern er ikke bare regler for reglenes skyld. Men for at personvernet skal fungere godt, så må det også balanse til. I anledning den internasjonale personverndagen har vi funnet 5 ting som i 2023 kan bidra til balanse mellom personvern og nyttig bruk av data.
Publisert: 27.01.23

I dag, 28. januar, markerer vi den internasjonale Personverndagen. Men hva er egentlig poenget med personvern? Må det være så strengt? Det er lett å bli nærsynt når man leser reglene. Tenke at det viktigste er å huke av sjekkbokser. Bli compliant. Men hvorfor skal en det?

Greit nok, tenker du kanskje. Jeg har jo ikke noe å skjule, hører vi ofte folk si. Men det stemmer ikke. Alle har noe å skjule, eller i hvert fall noe man ønsker å holde privat.

Hvem bestemmer over dine opplysninger?

For personvern handler ikke nødvendigvis om å skjule noe. Det handler om retten til å bestemme over hvem som skal vite hva om deg, og hva de kan gjøre med dine opplysninger. Du ønsker kanskje ikke at arbeidsgiveren din vet at du er i en jobbsøkeprosess. Eller hva du kranglet med kjæresten din om i går. Eller at du søkte opp “fotsopp”.

Å si at du ikke bryr deg om personvern fordi du ikke har noe å skjule, er det samme som å si at du ikke bryr deg om ytringsfrihet fordi du ikke har noe å si.

Retten til å leve ut

Personvern skal gi rom for retten til å leve ut som menneske, uten frykt eller overvåking. I Kina er det staten som kontrollerer hvem du får være. I USA er det BigTech som påvirker. I Europa og Norge er målet at det skal være deg selv.

Å være trygg på at gårsdagens tabber og pinligheter kan glemmes, så du kan gå videre med rak rygg. Og har ikke alle den tryggheten, har ingen den. Akkurat som med rettssikkerhet, må alle være beskyttet for at du og dine kjære skal være det. Derfor trenger vi personvern. For alle.

Men mennesker og samfunn har også andre behov. Drive forretning, finne opp nye ting, skaffe seg tjenester. Det krever faktisk innsikt i data og informasjon. Skal målet om perfekt personvern alltid gå foran?

Balansen må være tilstede

Nei, personvernet må finne en balanse mot andre viktige verdier, inkludert det å drive næringsvirksomhet. I kravene til GDPR ligger det også et viktig poeng om at personvernreglene skal være forholdsmessige. Et fint ord for sunn fornuft, om du vil. Om det er grunnlag for å bruke personinformasjon så kan en ofte det. Så lenge skjer for formålet en oppgir og sikkerheten er på plass.

Det er ikke slik at alt skal være forbudt. Går reglene for langt, gjør de for mye skade og folk mister respekten. Da er vi ett skritt frem og to tilbake.

Strengere er dermed ikke alltid bedre. Den gyldne middelvei gjelder enda.

5 ting du bør følge med på i 2023

Med sunn fornuft i bakhodet, heier vi på at disse 5 tingene i 2023 vil klare å bidra til balansen vi søker:

1. Overføring til USA blir enkelt igjen med nytt Privacy Shield.

2. Kunstig intelligens blir mer intelligent raskere enn vi trodde - velkommen ChatGPT.

3. Plattformselskapene sier opp tusenvis av ansatte og reguleres hardere av USA. Er plattformenes storhetstid over?

4. Det hagler inn med nye personvernlover i USA og andre land og bevisstheten øker. Personvern er en megatrend.

5. Vesten har funnet seg selv igjen med hjelp fra Ukraina - mens diktaturer som Kina, Russland og Iran kanskje ikke er så stabile som vi trodde. Kanskje er det flere enn oss som ønsker menneskerettigheter?

God Personverndag - vi feirer med deg!

Relaterte artikler

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.