
Fem tips ved tilsyn fra Arbeidstilsynet
Når Arbeidstilsynet gjennomfører et tilsyn og finner brudd på regelverket, kan de reagere på ulike måter. Reaksjonen avhenger av hvor alvorlig bruddet er og om det utgjør en akutt fare for arbeidstakerne. De kan for eksempel gi pålegg om retting eller til og med stanse arbeidet helt eller delvis.
Selv om en virksomhet retter seg etter påleggene, kan Arbeidstilsynet fortsatt gi overtredelsesgebyrer for de samme forholdene. For å unngå slike reaksjoner er det viktig å være forberedt og samarbeide godt under tilsynet.
Bulls faggruppe for arbeidsliv bistår jevnlig virksomheter både med å forberede seg på tilsyn og i pågående tilsynssaker. Her er våre beste tips:
1. Ha orden i sysakene
Ikke undervurder verdien av gode rutiner og internkontroll. Mange bedrifter opplever tilsyn før eller siden. Tilsyn kan blant annet oppstå basert på Arbeidstilsynets generelle risikovurderinger av næringer eller bransjer, basert på spesifikke temaer eller konkrete tips de har mottatt. Vår erfaring er at det lønner seg, både på kort og lang sikt, å ha skriftlige rutiner både for hvem som skal være til stede ved tilsyn og å ha aktuell dokumentasjon lett tilgjengelig.
2. Se på Arbeidstilsynet som en samarbeidspartner
Når virksomheten får varsel om tilsyn, svar raskt og etabler en god dialog med saksbehandleren fra start.
Arbeidstilsynet har et viktig samfunnsoppdrag og skal følge opp at arbeidstakere har det trygt på jobb. Se på tilsynet som en mulighet til å finne gode løsninger for de ansatte sammen med Arbeidstilsynet. Vær åpen for veiledning, og rett opp eventuelle feil.
3. Spør heller en gang for mye, enn en gang for lite
Er noe uklart, spør! Vær proaktiv og avklar misforståelser. Det er viktig at Arbeidstilsynet har fullstendige og korrekte opplysninger for å kunne gjøre sin vurdering. Vår erfaring er at det er lettere å få en god prosess og riktige vurderinger dersom virksomheten gjør faktumavklaringer tidlig.
Det samme gjelder eventuelle rettslige avklaringer eller argumentasjon. Også dette bør fremsettes så tidlig som mulig i prosessen. Veien er tyngre der det er behov for å klage på et vedtak som bygger på feil eller ufullstendig informasjon.
4. Respekter fristene
Hvis dere trenger mer tid, be skriftlig om utsatt frist. Gjør dette i god tid og begrunn hvorfor dere trenger utsettelsen.
5. Involver riktige personer til riktig tidspunkt
Ved meldte tilsyn informerer Arbeidstilsynet om hvem som skal være til stede. Dette vil minimum være arbeidsgiver og verneombud, men tilsynet kan også involvere ansatte enkeltvis eller i gruppe.
Hvis dere ønsker advokatbistand i en tilsynssak, ta kontakt tidlig. Det er enklere å starte riktig, enn å måtte korrigere kurs senere.
Kontakt vår faggruppe for arbeidsliv hvis du har spørsmål eller ønsker nærmere rådgivning knyttet til tilsyn.
Relaterte artikler
Ny bestenotering for Bull i The Legal 500 for 2025
Med åtte faggrupper rangert og 31 advokater anbefalt, har Bull igjen ny bestenotering i The Legal 500 for 2025. Nytt ...
Les merFørste gebyr for brudd på informasjonsplikten i åpenhetsloven
For første gang har Forbrukertilsynet ilagt et norsk selskap en bot for brudd på informasjonskravet etter åpenhetslov...
Les merNye minimumskrav til innholdet i arbeidsavtaler
Fra 1. juli i år innføres det flere nye krav til innholdet i skriftlige arbeidsavtaler. Endringene innebærer at ansat...
Les mer
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.