Datatilsynet seiret over Meta i tingretten
Hjem / Artikler / Personvern / Datatilsynet seiret over Meta i tingretten
Personvern

Datatilsynet seiret over Meta i tingretten

Oslo tingretts avgjørelse til fordel for Datatilsynet i saken mot Meta er en kraftig advarsel til alle som jobber med eller benytter seg av adferdsbasert markedsføring sier personvernekspert Kristian Foss.
Publisert: 07.09.23

Adferdsbasert markedsføring er noe av den mest inngripende bruken av personopplysninger som skjer, og oppfattes ofte som privat overvåking av dem som rammes.

- Gårsdagens kjennelse fra Oslo tingrett som, foreløpig, opprettholder vedtaket om tvangsbot på 1 million kroner per dag mot Facebooks eier Meta, bidrar til å sette en stopper for denne overvåkingen, påpeker partner i Bull og ekspert på personvern Kristian Foss.

- Med vedtaket, som opprinnelig har sitt utspring i Max Schrems NOBY-klage fra 2018, viser Datatilsynet imponerende handlekraft, legger han til.

Partner i Bull, Kristian Foss.
Partner i Bull, Kristian Foss.

Avgjørelsen kan få konsekvenser for annonsører, som nå må vurdere nøyere om de lovlig kan fortsette med annonseringen. Dersom annonsørene blir ansett som delt behandlingsansvarlige, som vi har noen dommer fra EU-domstolen på, plikter også annonsørene å ha lovlig behandlingsgrunnlag.

Hva handler saken om?

Saken dreier seg om det juridiske grunnlaget for behandlingen. Meta hadde basert seg på at behandlingen var nødvendig for å gjennomføre en avtale (pvf. art. 6(1) b). Etter det irske datatilsynet besluttet at dette behandlingsgrunnlaget ikke holdt, endret Meta grunnlaget til berettiget interesse (art. 6(1) f). Tirsdag 4. juli i år avgjorde EU-domstolen (i en annen sak) at heller ikke berettiget interesse kunne være lovlig grunnlag. Da slo Datatilsynet til med sitt hastevedtak 14. juli. Meta svarte med at selskapet kunne gå over til samtykke som grunnlag (art. 6(1) a), men at det ville ta tre måneder å forberede teknisk.

Og det er her stridens eple ligger: Datatilsynet mente Meta enkelt kunne slå samtykkefunksjonen på, og fastholdt sitt vedtak. Dermed tok Meta ut midlertidig forføyning, for å stanse vedtaket midlertidig. Dette er altså søksmålet Meta tapte i Oslo tingrett. Grunnen var i korthet at de økonomiske og omdømmemessige konsekvensene av å etterleve vedtaket ikke var godtgjort. I en litt original vending som tyder på en oppegående dommer, fremheves de positive sidene for omdømmet av å etterleve kjennelsen, uten at det var påberopt av noen av partene.

Hvorvidt vedtaket om tvangsbot var ugyldig, vil bli endelig avgjort i et normalt søksmål senere, så her er det bare å følge med på fortsettelsen.

Her finner du kjennelsen i saken.

Relaterte artikler

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.