Nytt lovforslag skal styrke arbeidet mot trakassering i arbeidslivet
Forslaget ble lagt frem fredag 3. mars og innebærer følgende:
- En presisering om at vernet mot trakassering i arbeidsmiljøloven også innebærer et vern mot seksuell trakassering.
- En definisjon av «trakassering» og «seksuell trakassering» i arbeidsmiljøloven som tilsvarer definisjonene i likestillings- og diskrimineringsloven.
- Verneombudets oppgaver skal også omfatte det psykososiale arbeidsmiljøet.
Lovforslaget kan leses i sin helhet her.
Praktiske konsekvenser av forslaget
Forslaget har til hensikt å understreke og tydeliggjøre arbeidsgivers plikter til å ivareta det psykososiale arbeidsmiljøet i virksomheten. Lovendringene tydeliggjør den plikten arbeidsgiver har til å sørge for at egne ansatte ikke utsettes for trakassering eller seksuell trakassering. Endringene er ellers ikke ment å endre gjeldende rett på området.
Vår anbefaling
Vi forventer at forslaget vil bli vedtatt i Stortinget i løpet av våren 2023.
Vi anbefaler at alle virksomheter gjennomgår sine rutiner på dette området, for å sikre at disse er tråd med regelverket. Rutinene bør fungere som verktøy for å hindre at arbeidstakere utsettes for trakassering, og for å sikre forsvarlig oppfølging av uønskede hendelser.
Nærmere om bakgrunnen for lovforslaget
I tilknytning til ratifikasjon av ILO-konvensjonen, foreslår regjeringen å innta en presisering i arbeidsmiljøloven § 4-3 som tydeliggjør at vernet mot trakassering etter bestemmelsen også omfatter seksuell trakassering. Regjeringen mener en slik tydeliggjøring av bestemmelsen vil kunne bidra til at partene lokalt i virksomhetene arbeider mer aktivt og forebyggende mot seksuell trakassering.
Videre foreslår regjeringen at det inntas definisjoner av trakassering og seksuell trakassering i arbeidsmiljøloven § 4-3 som tilsvarer definisjonene i likestillings- og diskrimineringsloven § 13. Regjeringen mener dette vil kunne bidra til mer brukervennlighet og bedre etterlevelse av vernet mot trakassering og seksuell trakassering.
Regjeringen foreslår også en presisering i arbeidsmiljøloven § 6-2 om verneombudets oppgaver i virksomhetene. Det foreslås at det inntas en setning om at verneombudet skal påse at arbeidstakernes psykososiale arbeidsmiljø er ivaretatt. Dette skal tydeliggjøre verneombudets rolle i arbeidet med det psykososiale arbeidet.
ILO-konvensjon nr. 190, som ble vedtatt 21. juni 2019, er den første internasjonale avtalen som retter seg mot vold og trakassering i arbeidslivet. Konvensjonen stiller krav til at medlemsstatene definerer og forbyr vold og trakassering i arbeidslivet. Både medlemsstatene og arbeidsgivere skal treffe tiltak for å forebygge vold og trakassering, inkludert kjønnsbasert vold og trakassering. I lovforslaget som nå er lagt frem foreslår regjeringen at Norge ratifiserer konvensjonen.
Ta kontakt med advokafullmektig Henrik Rydland Akslen om du ønsker mer informasjon eller har behov for bistand i tilknytning til dette.
Relaterte artikler
Første gebyr for brudd på informasjonsplikten i åpenhetsloven
For første gang har Forbrukertilsynet ilagt et norsk selskap en bot for brudd på informasjonskravet etter åpenhetslov...
Les merNye minimumskrav til innholdet i arbeidsavtaler
Fra 1. juli i år innføres det flere nye krav til innholdet i skriftlige arbeidsavtaler. Endringene innebærer at ansat...
Les merGledelige nyheter fra The Legal 500 for 2024
I årets utgave av The Legal 500 anbefales 28 av Bulls advokater, som er ny bestenotering for Bull. Bulls fagområder b...
Les mer
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Trenger du juridisk hjelp? Ring oss eller send en e-post for en helt uforpliktende prat.